Haxhi si obligim fetarë i paraparë nga Allahu xh. Sh, ka norma dhe rregulla te caktuara. Te gjithe ne e dime se Allahu nuk ngarkon nje njeri me teper se ai mund te mbajë apo eshte poashtu Ai Zot, i cili nuk krijon gjera per kot.

Allahu thot në Kuran: Surah Aal-e-Imran, Verse 191:

الَّذِينَ يَذْكُرُونَ اللَّهَ قِيَامًا وَقُعُودًا وَعَلَىٰ جُنُوبِهِمْ وَيَتَفَكَّرُونَ فِي خَلْقِ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ رَبَّنَا مَا خَلَقْتَ هَٰذَا بَاطِلًا سُبْحَانَكَ فَقِنَا عَذَابَ النَّارِ

Për ata që All-llahun e përmendin me përkujtim kur janë në këmbë, kur janë ulur, kur janë të shtrirë dhe thellohen në mendimie rreth krijimit të qiejve e të tokës (duke thënë):: Zoti ynë, këtë nuk e krijove kot, i lartësuar qofsh, ruanaprej dënimit të zjarrit!
(Albanian – Ahmeti)

Andaj, edhe te institucioni haxh, Allahu ka ditur pse ka kerkuar nga besimtarët nje çështje të tillë.

Dobitë që nxjeren nga haxhi:

Surah Al-Hajj, Verse 28:

لِّيَشْهَدُوا مَنَافِعَ لَهُمْ وَيَذْكُرُوا اسْمَ اللَّهِ فِي أَيَّامٍ مَّعْلُومَاتٍ عَلَىٰ مَا رَزَقَهُم مِّن بَهِيمَةِ الْأَنْعَامِ فَكُلُوا مِنْهَا وَأَطْعِمُوا الْبَائِسَ الْفَقِيرَ

(vijnë) Për të qenë të pranishëm në dobitë e tyre dhe që ta përmendin All-llahun në ato ditë të caktuara (në shenjë falënderimi) dhe për që i ka furnizuar me kafshë. Hani pra, prej tyre (kurbanave) dhe ushqeni të ngushtuarin e të varfërin.
(Albanian – Ahmeti)

  • Besimtari perforcon imanin e tij permes zbatimit te urdhetit të Allahu teala
  • Haxhi është obligim që i permbush gjitha obligimet tjera. Ne te ka sacrifice fizike, material dhe shpirterore.
  • Haxhi I pranuar garanton fshierje gjunahesh (hadith)

وعن أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: (العمرةُ إلى العمرةِ كفَّارَةٌ لمَا بينَهمَا، والحجُّ المبرورُ ليسَ لهُ جزاءٌ إلا الجنَّةُ)

  • Haxhi eshtë kongresi gjeneral i Muslimaneve ne gjithe boten
  • Haxhi bashkon mesin e besimtareve dhe nuk ban dallime ne race, gjini apo pasuri

LUSIM ALLAHUN TEAL QE HAXHIJT E GJITH DUNJASE POR EDHE TE WILL-it, ti ktheje shendoshe e mire e me haxh te pranuar .

Uncategorized

Comments are disabled.